Private Dwelling, Christchurch Dorset

The owners of this Arts and Crafts house in Christchurch, bought it as a life-home. It is somewhere for their family grow in and the place they will grow old in. Their key ambitions were to create a family space that could be divided into different zones but also to create a clear sense of transparency between the original part of the house and the new family space.

The house has a stunning garden. It has mature trees on the boundary and younger foliage within the main garden area, however due to the orientation the house faces, the majority of the garden is obscured. The owners love gardening and it was imperative that a seamless transition between home and garden was created, in order for the garden to feel like an extension of the house. 

At the heart of the house is a covered terrace which is critical in binding the newer and older parts of the house together. The initial design work focussed on creating transparency either by introducing glazing on two sides of the family space or by replacing solid partitions with internal glazed screens. 

Timber features heavily in the proposal. It is used for the floor, the soffits, the glazing and internal joinery. Floor to ceiling glazing has been introduced to the family space and a large timber framed window frames a view to the garden from the snug. The ambition is for the garden and home to become one.

Private Dwelling, Christchurch Dorset

The owners of this Arts and Crafts house in Christchurch, bought it as a life-home. It is somewhere for their family grow in and the place they will grow old in. Their key ambitions were to create a family space that could be divided into different zones but also to create a clear sense of transparency between the original part of the house and the new family space.

The house has a stunning garden. It has mature trees on the boundary and younger foliage within the main garden area, however due to the orientation the house faces, the majority of the garden is obscured. The owners love gardening and it was imperative that a seamless transition between home and garden was created, in order for the garden to feel like an extension of the house. 

At the heart of the house is a covered terrace which is critical in binding the newer and older parts of the house together. The initial design work focussed on creating transparency either by introducing glazing on two sides of the family space or by replacing solid partitions with internal glazed screens. 

Timber features heavily in the proposal. It is used for the floor, the soffits, the glazing and internal joinery. Floor to ceiling glazing has been introduced to the family space and a large timber framed window frames a view to the garden from the snug. The ambition is for the garden and home to become one.

© PE ViZ

© PE ViZ