House Remodelling and Extension - Shirley, Southampton

Shirley is one of Southampton's largest residential areas with a diverse mix of housing. Many of the roads in Shirley are lined with Victorian town houses including the road on which the site can be found.

The existing house is typical of its type, with two large bedrooms and a smaller box room, separate living, dining and kitchen spaces and a single family bathroom. However, the house is now proving to be too limited as the family continues to grow and the owners would like to modernise the dwelling, from the traditional plan layout to the more (increasingly popular) idea of open-plan living.

The original brief required a large ground floor living, dining and kitchen space. The original back wall of the house is proposed to be removed and a two storey extension will be added to create a single large space on the ground floor and the master bedroom on the upper floor. The upper floor is proposed to be remodelled to allow for three large double-bedrooms, a family bathroom and an ensuite bathroom for the master bedroom. The upper floor extension is purposely set back and set in on both sides to respond to the 45degree planning rule, which affects the loss of light to both sets of neighbours. 

The owners wanted a timber framed extension, which would be glassy and light to make the most of the views towards the east-facing garden. All of the timber is iroko to sit comfortably alongside the existing brickwork and as a hardwood is a good choice for the external use due to its longevity. A flat roof is proposed at first floor level and contains a long row of rooflights that will filter daylight into the kitchen below and the rest of the roof will be planted with sedum and laid with shingle.

The patio at ground level steps down to garden level and new limestone flooring is proposed throughout the ground floor and the new garden steps. Limestone planters are also proposed within the steps to to allow the staircase to be broken up a little.

House Remodelling and Extension - Shirley, Southampton

Shirley is one of Southampton's largest residential areas with a diverse mix of housing. Many of the roads in Shirley are lined with Victorian town houses including the road on which the site can be found.

The existing house is typical of its type, with two large bedrooms and a smaller box room, separate living, dining and kitchen spaces and a single family bathroom. However, the house is now proving to be too limited as the family continues to grow and the owners would like to modernise the dwelling, from the traditional plan layout to the more (increasingly popular) idea of open-plan living.

The original brief required a large ground floor living, dining and kitchen space. The original back wall of the house is proposed to be removed and a two storey extension will be added to create a single large space on the ground floor and the master bedroom on the upper floor. The upper floor is proposed to be remodelled to allow for three large double-bedrooms, a family bathroom and an ensuite bathroom for the master bedroom. The upper floor extension is purposely set back and set in on both sides to respond to the 45degree planning rule, which affects the loss of light to both sets of neighbours. 

The owners wanted a timber framed extension, which would be glassy and light to make the most of the views towards the east-facing garden. All of the timber is iroko to sit comfortably alongside the existing brickwork and as a hardwood is a good choice for the external use due to its longevity. A flat roof is proposed at first floor level and contains a long row of rooflights that will filter daylight into the kitchen below and the rest of the roof will be planted with sedum and laid with shingle.

The patio at ground level steps down to garden level and new limestone flooring is proposed throughout the ground floor and the new garden steps. Limestone planters are also proposed within the steps to to allow the staircase to be broken up a little.

first floor plan

ground floor plan

south elevation

© nu.ma

proposed view from the garden