The Banana Store, Chard

The Banana Store is a Grade II listed property in Chard, Somerset. The original series of buildings were used as workshops for light industrial usage in the late 19th century and then for three generations following that, used as the premises for a fruit and vegetable trader's store. Originally built in the 19th century, the building is divided into three parts - a two-storey building facing onto the main road, a single-storey stone faced building to the rear and a later addition that links the two together; which was built with an asbestos roof and cladding. The front and rear sections have been built with pantiles, which we propose to retain and reuse and we will replace any damaged tiles for longevity purposes.

The building has not been used for many years and has since fallen into disrepair; so much so that the first floor in the two-storey part of the building is no longer structurally stable.

The owner of the site approached Forest to come up with a proposal that completely refurbishes the building but also changes the use to a family home; which is much needed in this town centre location.

As the building is Grade II listed, we felt it was particularly important that the character and visual impact of the two storey part of the building was left unchanged, especially as this faces onto the principal road leading into the town centre. We also wanted to retain the aesthetic of the rear part of the building but rebuild it to 21st century standards, as it is crumbling and has severe damp problems. The middle section, will need to be removed by specialists and is proposed to be rebuilt using lead cladding and a lead roof. The roof to this section will also be punctured with rooflights to allow daylight into this area, which is the darkest part of the building. 

The scheme allows for two generously sized bedrooms, on the upper floor along with the family bathroom. Downstairs, once you are through the entrance hall, you enter into the living space. Behind this is the dining area, which sits directly beneath the three large rooflights and beyond in the rear section of the building, the kitchen will be housed. The proposal also allows for a study and cloakroom as well.

The project was awarded planning permission in March 2017 and listed buildings approval in April.

The Banana Store, Chard

The Banana Store is a Grade II listed property in Chard, Somerset. The original series of buildings were used as workshops for light industrial usage in the late 19th century and then for three generations following that, used as the premises for a fruit and vegetable trader's store. Originally built in the 19th century, the building is divided into three parts - a two-storey building facing onto the main road, a single-storey stone faced building to the rear and a later addition that links the two together; which was built with an asbestos roof and cladding. The front and rear sections have been built with pantiles, which we propose to retain and reuse and we will replace any damaged tiles for longevity purposes.

The building has not been used for many years and has since fallen into disrepair; so much so that the first floor in the two-storey part of the building is no longer structurally stable.

The owner of the site approached Forest to come up with a proposal that completely refurbishes the building but also changes the use to a family home; which is much needed in this town centre location.

As the building is Grade II listed, we felt it was particularly important that the character and visual impact of the two storey part of the building was left unchanged, especially as this faces onto the principal road leading into the town centre. We also wanted to retain the aesthetic of the rear part of the building but rebuild it to 21st century standards, as it is crumbling and has severe damp problems. The middle section, will need to be removed by specialists and is proposed to be rebuilt using lead cladding and a lead roof. The roof to this section will also be punctured with rooflights to allow daylight into this area, which is the darkest part of the building. 

The scheme allows for two generously sized bedrooms, on the upper floor along with the family bathroom. Downstairs, once you are through the entrance hall, you enter into the living space. Behind this is the dining area, which sits directly beneath the three large rooflights and beyond in the rear section of the building, the kitchen will be housed. The proposal also allows for a study and cloakroom as well.

The project was awarded planning permission in March 2017 and listed buildings approval in April.

principal elevation

garden elevation

derelict interior

© Forest Architecture

proposed site plan

© Forest Architecture

proposed ground floor plan

© Forest Architecture

proposed first floor plan

© Forest Architecture

principal elevation

© Forest Architecture

proposed southern elevation

© Forest Architecture

proposed cross section

© Forest Architecture

© nu.ma