The Grove, Hordle

The Grove is a family home in Hordle within a 1970's cul-de-sac. The majority of houses are chalet bungalows with render, brick and timber boarding.

The owners of The Grove approached Forest to design a single-storey rear extension and a replacement garage, while also rearranging the ground floor living accommodation. After living in Hawaii for many years, the owners wanted the new extension to provide generous sized spaces, while maximising the views to the garden. They wanted natural materials throughout, with consideration to the needs of their young, growing family.

Conscious of the site being overlooked by neighbours, the design needed to divert any potential intrusive concerns. Developing on from an initial orthogonal scheme, an angle parallel to the northern boundary, was introduced, along with a deep floor plan to reduce the impact of this. 

The scheme allows for a single space that accommodates the kitchen and dining requirements, a new playroom/guestroom, shower room and garage/workshop. The upper floor was also redesigned to accommodate a further bedroom. 

The proposed extension is to be a timber frame construction, and will be finished in two different types of timber cladding. The replacement garage will be rendered to relate to the finish on the rest of the front elevation of the house and a large rooflight has been designed over the kitchen to allow lots of light to flood into the one space the family will spend most of its time.

Project status: Planning permission was granted in July 2016

The Grove, Hordle

The Grove is a family home in Hordle within a 1970's cul-de-sac. The majority of houses are chalet bungalows with render, brick and timber boarding.

The owners of The Grove approached Forest to design a single-storey rear extension and a replacement garage, while also rearranging the ground floor living accommodation. After living in Hawaii for many years, the owners wanted the new extension to provide generous sized spaces, while maximising the views to the garden. They wanted natural materials throughout, with consideration to the needs of their young, growing family.

Conscious of the site being overlooked by neighbours, the design needed to divert any potential intrusive concerns. Developing on from an initial orthogonal scheme, an angle parallel to the northern boundary, was introduced, along with a deep floor plan to reduce the impact of this. 

The scheme allows for a single space that accommodates the kitchen and dining requirements, a new playroom/guestroom, shower room and garage/workshop. The upper floor was also redesigned to accommodate a further bedroom. 

The proposed extension is to be a timber frame construction, and will be finished in two different types of timber cladding. The replacement garage will be rendered to relate to the finish on the rest of the front elevation of the house and a large rooflight has been designed over the kitchen to allow lots of light to flood into the one space the family will spend most of its time.

Project status: Planning permission was granted in July 2016

existing ground floor plan

proposed ground floor plan

proposed upper floor plan