Little Saints Nursery School

The Little Saints Nursery was a competition entry for the conversion of a local Lymington church, (All Saints) on behalf of the Wren Group. The Group already manages a local nursery (The Little Wrens) and approached Forest Architecture to produce a proposal for the Grade II Listed building that would enable it to function as a nursery, while also still accommodate the needs of the various church groups.

As the current congregation is small, the proposal provided adequate space within the choir for the weekly church services but also produced a flexible layout that would enable the rest of the church to be opened up, should a larger church service/event take place. The proposals acknowledged existing groups that use the church and considered how they would use the church alongside the nursery.

We proposed a 14mx16m timber box to be inserted into the body of the church and the principle concept was to touch lightly. It was important for us to not harm the existing building fabric apart from where we touch the ground floor and we introduced a mezzanine floor so that the various different child groups could have their own areas; the existing nursery group were proposed to move from the church hall to the ground floor church space, the church hall was proposed to accommodate babies and the upper floor mezzanine was proposed for toddlers.

The box is proposed to be lined with plywood inside and out and has a series of sliding/opening screens that enables the nursery to connect to the rest of the church at ground floor level and also open up at balustrade level to allow plenty of light into the upper floor space. A new glass door was introduced as the main entrance door, which would be security protected but allow light into the reception space. New toilet and shower facilities were also introduced into the church hall and the kitchen was redesigned to allow for a new office space. 

We proposed to keep the existing heating system within the church and church hall and provide additional electric heating, which could easily be removed, should the whole building need to be returned to a church.

This proposal considered the needs of the other community groups that utlise the existing building on a regular basis and respected the existing building's history and future.

 

Project Status: Feasibility

Little Saints Nursery School

The Little Saints Nursery was a competition entry for the conversion of a local Lymington church, (All Saints) on behalf of the Wren Group. The Group already manages a local nursery (The Little Wrens) and approached Forest Architecture to produce a proposal for the Grade II Listed building that would enable it to function as a nursery, while also still accommodate the needs of the various church groups.

As the current congregation is small, the proposal provided adequate space within the choir for the weekly church services but also produced a flexible layout that would enable the rest of the church to be opened up, should a larger church service/event take place. The proposals acknowledged existing groups that use the church and considered how they would use the church alongside the nursery.

We proposed a 14mx16m timber box to be inserted into the body of the church and the principle concept was to touch lightly. It was important for us to not harm the existing building fabric apart from where we touch the ground floor and we introduced a mezzanine floor so that the various different child groups could have their own areas; the existing nursery group were proposed to move from the church hall to the ground floor church space, the church hall was proposed to accommodate babies and the upper floor mezzanine was proposed for toddlers.

The box is proposed to be lined with plywood inside and out and has a series of sliding/opening screens that enables the nursery to connect to the rest of the church at ground floor level and also open up at balustrade level to allow plenty of light into the upper floor space. A new glass door was introduced as the main entrance door, which would be security protected but allow light into the reception space. New toilet and shower facilities were also introduced into the church hall and the kitchen was redesigned to allow for a new office space. 

We proposed to keep the existing heating system within the church and church hall and provide additional electric heating, which could easily be removed, should the whole building need to be returned to a church.

This proposal considered the needs of the other community groups that utlise the existing building on a regular basis and respected the existing building's history and future.

 

Project Status: Feasibility

All Saints Church, Woodside, Lymington

Inside the church, as existing

© Forest Architecture

Proposed Ground Floor Plan

Proposed Church Ground Floor Plan

© Forest Architecture

First Floor Plan

© Forest Architecture

Proposed Mezzanine Floor Plan