Merry Oaks, Lymington, Hampshire

Originally built in the 1960's, the property has not been renovated since, so is tired, dated and in need of modernisation. The owner, who grew up in the property, wanted to give the house and outbuildings a full refurbishment and bring them up to 21st century standards. The critical parts of the brief were to consider the refurbishment in relation to his young children using the house, improving the way the internal spaces flow and providing a play room and accommodation for an au-pair.  

The house is typical of its time. It is fortunate to have large areas of glazing, which allows the internal spaces to be flooded with light and the internal spaces generally are generous in size. However, overall it needs improving both inside and out.

Externally, the house was given a facelift - the original brown brick was covered with render and the former areas of plastic cladding were replaced with western red cedar. The outbuildings were also given a new lease  of life by being over clad in Douglas Fir and the former boat shed, was converted to a garage and store.

The former integral garage, was split in two, providing the au pair and playroom accommodation. This linked to the rest of the house via the main entrance hall. The original staircase, was retained, to help reduce overall costs to the project, however, the balustrade was replaced and the whole staircase was painted, to help provide a much more attractive and brighter entrance space. The former upvc windows and doors were replaced with aluminium throughout. A replacement kitchen and four new bathroom suites were installed  as well as new flooring  laid throughout the property and externally. 

 

Status: Completed

Main Contractor: Silverfern Building Services

Structural Engineer: R. Elliotts and Associates Ltd.

Merry Oaks, Lymington, Hampshire

Originally built in the 1960's, the property has not been renovated since, so is tired, dated and in need of modernisation. The owner, who grew up in the property, wanted to give the house and outbuildings a full refurbishment and bring them up to 21st century standards. The critical parts of the brief were to consider the refurbishment in relation to his young children using the house, improving the way the internal spaces flow and providing a play room and accommodation for an au-pair.  

The house is typical of its time. It is fortunate to have large areas of glazing, which allows the internal spaces to be flooded with light and the internal spaces generally are generous in size. However, overall it needs improving both inside and out.

Externally, the house was given a facelift - the original brown brick was covered with render and the former areas of plastic cladding were replaced with western red cedar. The outbuildings were also given a new lease  of life by being over clad in Douglas Fir and the former boat shed, was converted to a garage and store.

The former integral garage, was split in two, providing the au pair and playroom accommodation. This linked to the rest of the house via the main entrance hall. The original staircase, was retained, to help reduce overall costs to the project, however, the balustrade was replaced and the whole staircase was painted, to help provide a much more attractive and brighter entrance space. The former upvc windows and doors were replaced with aluminium throughout. A replacement kitchen and four new bathroom suites were installed  as well as new flooring  laid throughout the property and externally. 

 

Status: Completed

Main Contractor: Silverfern Building Services

Structural Engineer: R. Elliotts and Associates Ltd.