The Cow Feeding Store, Southampton, Hampshire

The owners of this stunning dwelling have a disused former barn, which was used as a cow feeding store when the property was a farmstead. They would like to connect the barn to the rest of the house and convert it so it becomes the kitchen and dining space. The existing conservatory is to be replaced with an aluminium framed structure and an out-building that is currently falling down is also proposed to be replaced.

Although the property is not listed, it is being treated as a heritage asset so our proposals are designed with sensitivity in mind and with careful attention to the rich use of materials, traditional details and subtle changes that will enhance the property overall but also preserve its farmstead character.

The original windows within the main three arches are to be remade and together with the other two arches, glazing will be inserted to allow natural light into the space and views out towards the front courtyard. This will also help with the natural ventilation strategy. The rear of the barn will also be opened up to become glassier. Timber shutters are proposed to sit in front of the glass and to reinstate the farm-like qualities of the building. A glazed link is introduced to connect the barn to the rest of the house.

The upper floor over the main part of the house, is to accommodate a master-suite and new conservation rooflights will be integrated into the roof. The back of the main part of the house will also become more glassy to allow for much more natural light into the space but also to make access into the rear garden much easier.

Status: concept design

The Cow Feeding Store, Southampton, Hampshire

The owners of this stunning dwelling have a disused former barn, which was used as a cow feeding store when the property was a farmstead. They would like to connect the barn to the rest of the house and convert it so it becomes the kitchen and dining space. The existing conservatory is to be replaced with an aluminium framed structure and an out-building that is currently falling down is also proposed to be replaced.

Although the property is not listed, it is being treated as a heritage asset so our proposals are designed with sensitivity in mind and with careful attention to the rich use of materials, traditional details and subtle changes that will enhance the property overall but also preserve its farmstead character.

The original windows within the main three arches are to be remade and together with the other two arches, glazing will be inserted to allow natural light into the space and views out towards the front courtyard. This will also help with the natural ventilation strategy. The rear of the barn will also be opened up to become glassier. Timber shutters are proposed to sit in front of the glass and to reinstate the farm-like qualities of the building. A glazed link is introduced to connect the barn to the rest of the house.

The upper floor over the main part of the house, is to accommodate a master-suite and new conservation rooflights will be integrated into the roof. The back of the main part of the house will also become more glassy to allow for much more natural light into the space but also to make access into the rear garden much easier.

Status: concept design