The Mallards Converted Outbuildings, Lymington

The Mallard's outbuildings are currently in a bad state of repair and most of the time are unused. In the past, the buildings have been used primarily for storage, however, over the years, due to the ageing building fabric, water ingress and damp have meant the buildings can no longer be used even for storage purposes.

The owners asked Forest to provide proposals to convert the buildings and propose ways of making them more durable. The first building is to be converted to a studio, the second will remain as a garage and the third is to become a gym. 

As the buildings are within the curtilage of the property, an external pool was also proposed so the gym would double-up as a pool-house. All of the uses are incidental to the house, so fall within planning policy.

The studio is proposed to be flooded with light through a series of rooflights. As the buildings cannot be seen from the main road and do overlook any neighbours, the window sizes to the studio are full height, to enable the owners to enjoy the views across their garden. Natural timber is proposed for the doors and window frames and internally, the studio will be finished in white to maximise the light potential. The gym/pool-house is also proposed to have a similar finish and will have a vaulted ceiling to create a sense of height and airiness. New glazed doors will open up the eastern elevation to provide access to the pool.

In terms of the buildings environment, the roof finish is proposed to be replaced and each building will have insulation installed within the roof and the external walls. The heating strategy for the studio will be underfloor heating and the gym is proposed to be heated electrically. All of the spaces will be ventilated naturally either through vent panels, windows or rooflights.

The Mallards Converted Outbuildings, Lymington

The Mallard's outbuildings are currently in a bad state of repair and most of the time are unused. In the past, the buildings have been used primarily for storage, however, over the years, due to the ageing building fabric, water ingress and damp have meant the buildings can no longer be used even for storage purposes.

The owners asked Forest to provide proposals to convert the buildings and propose ways of making them more durable. The first building is to be converted to a studio, the second will remain as a garage and the third is to become a gym. 

As the buildings are within the curtilage of the property, an external pool was also proposed so the gym would double-up as a pool-house. All of the uses are incidental to the house, so fall within planning policy.

The studio is proposed to be flooded with light through a series of rooflights. As the buildings cannot be seen from the main road and do overlook any neighbours, the window sizes to the studio are full height, to enable the owners to enjoy the views across their garden. Natural timber is proposed for the doors and window frames and internally, the studio will be finished in white to maximise the light potential. The gym/pool-house is also proposed to have a similar finish and will have a vaulted ceiling to create a sense of height and airiness. New glazed doors will open up the eastern elevation to provide access to the pool.

In terms of the buildings environment, the roof finish is proposed to be replaced and each building will have insulation installed within the roof and the external walls. The heating strategy for the studio will be underfloor heating and the gym is proposed to be heated electrically. All of the spaces will be ventilated naturally either through vent panels, windows or rooflights.

proposed floor plan

© nu.ma

visual