Thistlebarrow, Salisbury, Wiltshire

Thistlebarrow is a 1930's dwelling in Salisbury. The property, like many on the road, has two good sized bedrooms and another one, which is very small. As the family continues to grow and space becomes more demanding, it was critical that any potential project, would provide additional bedroom space and also break away from the traditional layout of the kitchen/living and dining spaces. 

The proposals developed by Forest provided a triple-extension to the property; to maximise its full potential. The ground floor layout is proposed to retain the formal living room but the rear part of the dwelling is to be opened up and extended marginally, to create a much more spacious, light and airy open-plan, living/kitchen and dining space. This space will overlook the garden via a large oriel window. Crittall/Heritage glazing is proposed throughout and also internally to allow light to transfer from one space to another.

The second extension is a small side extension, which will sit behind the existing store to provide a utility room.

A new staircase will be introduced at first floor level to connect to a new second floor (the third extension). This level will have two new bedrooms and a second shower room. In order to provide this additional accommodation, the roof will change from a hipped form to a gable to maximise the internal floor to ceiling height across the new floor.

The external finish to the roof extension and the ground floor extension roof is to be an anthracite coloured, zinc finish. A rhythm of vertical glazing is introduced to overlook the long, deep garden and to provide panoramic views of Salisbury City centre.

Planning permission was granted in August 2017.

 

 

Thistlebarrow, Salisbury, Wiltshire

Thistlebarrow is a 1930's dwelling in Salisbury. The property, like many on the road, has two good sized bedrooms and another one, which is very small. As the family continues to grow and space becomes more demanding, it was critical that any potential project, would provide additional bedroom space and also break away from the traditional layout of the kitchen/living and dining spaces. 

The proposals developed by Forest provided a triple-extension to the property; to maximise its full potential. The ground floor layout is proposed to retain the formal living room but the rear part of the dwelling is to be opened up and extended marginally, to create a much more spacious, light and airy open-plan, living/kitchen and dining space. This space will overlook the garden via a large oriel window. Crittall/Heritage glazing is proposed throughout and also internally to allow light to transfer from one space to another.

The second extension is a small side extension, which will sit behind the existing store to provide a utility room.

A new staircase will be introduced at first floor level to connect to a new second floor (the third extension). This level will have two new bedrooms and a second shower room. In order to provide this additional accommodation, the roof will change from a hipped form to a gable to maximise the internal floor to ceiling height across the new floor.

The external finish to the roof extension and the ground floor extension roof is to be an anthracite coloured, zinc finish. A rhythm of vertical glazing is introduced to overlook the long, deep garden and to provide panoramic views of Salisbury City centre.

Planning permission was granted in August 2017.